вторник, 2 юни 2009 г.

Зелено или синьо ?

Ако още се колебаете за кого да гласувате и фаворитите ви са Синята коалиция и Зелените, този пост е за вас.
Ако пък вече сте направили своя избор – нямам амбицията да ви разубеждавам, но по-долу може да намерите полезна информация и анализ на евентуалната следизборна ситуация.

Започвам с уточнението, че следващите разсъждения се отнасят за изборите за национален парламент. И ясно си давам сметка, че евроизборите ще са перфектния индикатор за това кой ще е най-добрия избор за родния парламент и че всички проучвания до момента могат да се окажат доста неточни.

1. При очакваната изборна активност 50-60 % за влизане в парламента са необходими 140 – 160 хиляди гласа. (6,7 млн. имат право на глас)
2. Според социологическите проучвания сигурни участници в следващото народно събрание са ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Атака и Синята коалиция. Последната според ЦИК, СГС, П.Ю., П.Р. и пр. не е толкова сигурен участник.
3. За да има възможност за управление без участието на КБ и ДПС, те двете + Атака трябва да вкарат по-малко от 120 депутати. Включвам Атака в сметката защото те по природа са си опозиция и колкото и да е закъсал, никой не би управлявал заедно с тях.
4. При мажоритарните кандидати следното изглежда ясно отсега:
4.1. ДПС печели в районите Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен (общо 5);
4.2. Още не се знае къде кой кандидат от кого ще бъде подкрепен, но съдейки по резултатите от последните парламентарни избори (има ги на http://www.2005izbori.org/results/index.html) в следните области КБ+ДПС едва ли ще съберат повече от 1/3 от гласовете, което би трябвало да ги изключи от борбата за мажоритарни депутати, а именно Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Перник, Пловдив град, Русе, 3те Софийски района и София област (общо 11).
4.3. Да бъдем консервативни и предположим, че в останалите 15 района КБ, ДПС и Атака успеят да спечелят мажоритарните избори.Това означава, че по пропорционалната система, те не трябва да получат повече от 99 депутатски места.
5. Което води до следната проста сметка – 209-99 = 110 депутати от пропорционалната квота необходими за управление на ГЕРБ+Синята коалиция+...
Според последните проучвания при влизане само на посочените във втора точка 5 партии ГЕРБ+Синята коалиция събират не повече от 95 места. Което прави многоточието от по-предното изречение решаващо.
6. Разпределението на 209-те пропорционални места в следващия парламент ще се извърши по метода на Хеър – Ниймайер, кйто за разлика от използвания преди метод на Д’Онт (сравнение на двата метода - http://www.mestniizbori.com/index.php?option=com_content&task=view&id=252&Itemid=29) се счита за по-справедлив и удобен за по-малките партии.
7. При избирателна активност 50-60% ‘цената’ на един мандат е 16000 – 19000 гласа.
Партия получила 10% от вота може да има 22-25 места, докато при 11% подкрепа, местата в парламента са 24-27. Тоест допънителния 1% за Синята коалиция би се превърнал в 2-4 места повече.
От друга страна партия с 3% от вота ‘има’ 6 мандата. Партия с 4% обаче получава 10-12 места, тъй като може да се включи преразпределението на мандатите на партиите непреминали бариерата от 4%. В този случай допълнителния 1 процент води до увеличение на местата от 0 до 12.

Очевидно 12 е повече от 4 и гласът ви за Зелените би бил 3 пъти по-ценен в борбата за ново управление от този за Синята коалиция или ГЕРБ. Последния, като водещ в социологическите изследвания, по линия на конформизма ще привлече не малка част от колебаещите се десеттина процента и 95те места от точка 5 ще станат над 100, които заедно с десетината места на Зелените и 10 мажоритарно избрани депутати биха осигурили (макар и крехко) мнозинство.

Представените до тук аргументи са по-скоро технически, отколкото политически, но ако сте стигнали до момента да избирате между зелено и синьо, значи сигурно сте запознати с това кой от тях за какво се бори.

Ще кажете, че никоя агенция не дава повече от 1-2% за Зелените? Ами замислете се колко от избирателите им стоят до някой стацинарен телефон и чакат да им се обадят от някоя социологическа агенция. Повечето са ‘мобилни’ млади хора, които като мен са убедили и баба си да гласува за тях :)

21 коментара:

  1. Напълно съм съгласен с разсъжденията по техническата част. И аз като авторът съм убеден, че най-правилният избор за активните хора, на които им пука за България биха избрали зелените на тези избори.

    Поздравления за статията.

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, много добра прогноза, а важното добре аргументирана. Особено последното напомняне...

    Гласувайта за Зелените, бюлетина №12

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко което си написал е вярно, но при условие, че Зелените преминат 4% бариера. За да е пълно изследване то ти трябва да направиш изследване и каква е вероятноста Залените да минат бариерата.

    ОтговорИзтриване
  4. Вероятността варира и зависи от всички нас :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вероятността не е малка. Тъй като според проучванията на агенциите, зелените ще съберат около 1%-2%, но както беше отбелязано по-горе проучваните хора са предимно такива които не са заинетересовани от зелените. Затова има много реална вероятност на самите избори да съберат нужните 4%.

    ОтговорИзтриване
  6. Не лъжете хората.
    Да изтървем "питомното", а да гоним "дивото".

    ОтговорИзтриване
  7. "Питомното", симпатяго (отгоре), са БСП и ДПС - те задължително са в следващия парламент, те са твоите хора.

    ОтговорИзтриване
  8. Много добре изчислено и смислено. Искам само да уточня, че според мне, ако ЗЕЛЕНИТЕ влязат в парламента, коалиция между тях, ГЕРБ и Сините трябва да има само при ясно и честно споразумение, което включва основните приоритети на ЗЕЛЕНИТЕ. Не вярвам ЗЕЛЕНИТЕ да скочат в корабчето на следващото управление ей-така, заради постовете.

    ОтговорИзтриване
  9. И аз мисля, че биха се коалирали само на принципна основа. За разлика от другите малки партии с шанс за влизане в парламента.

    ОтговорИзтриване
  10. Така е.
    Ще гласувам доверието си на Зелените с чиста съвест, най-сетне няма да дам гласа си за "най-малкото зло". Радвам се, че ги има. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Svilen75
    Ужасно долна статия. Може би единственото по-ужасно нещо в цялата кампания е клипа на "Нова Зора". Хубаво е, че се обръщаш към мислещите хора (защото за мен гласуващите за Синята коалиция са едни от малкото мислещи хора в тази държава), но да крадеш гласове точно от Синята коалиция, за които казваш, че имат сходни идеи със Зелените и мерзко. Защо не се опиташ да привлечеш гласове от БСП, ДПС или Атака? Смятам, че на избори трябва да се гласува, при това за партии, които имат шанс да влязат, защото иначе печелят точно партии с твърди ядра като БСП, ДПС и Атака, но ако защитавам идеология на партия, която няма щанс да влезе пак бих гласувал за нея. Защо не се опиташ да убеждаваш хората с идеи, а не с математика? А края на статията е просто уникален. "Ще кажете, че никоя агенция не дава повече от 1-2% за Зелените? Ами замислете се колко от избирателите им стоят до някой стацинарен телефон и чакат да им се обадят от някоя социологическа агенция. Повечето са ‘мобилни’ млади хора, които като мен са убедили и баба си да гласува за тях :)" Смешник! Ами като убеждавате наляво и надясно, дори и бабите, които априори гласуват за БСП, като убеждавате толкова много хора защо ти е цялата тази математика и кръчмарски сметки за крадене на гласове точно от Синята коалиция? За пореден път се убеждавам, че Зелените не сте партия с идеи, а поредната сбирщина амбициозни лекенца, които искат да влязат в политиката, че да се облажат.

    ОтговорИзтриване
  12. Браво за статията! Аз така или иначе нямаше да гласувам за никой ако не бяха Зелените, но това затапва всеки, който си мисли че Зелените крадат гласове от Синята коалиция.
    Все пак призовавам всеки, който счита че Зелените трябва да се яват на изборите за НС да помогне за депозита от 50000 лв.
    Може да го направите в петък 18ч на концерта в Борисовата градина (лятната сцена)

    ОтговорИзтриване
  13. Господин Стойчев, първо не ви се обиждам на всичките определения защото явно мислите на доста елементарно ниво. Най-малкото не сте обърнали внимание на първото изречение - статията е за колебаещите се. Ако вие според вас всеки колебаещ се е априори избирател на Синята коалиция, значи сте доста наивен. Второ много е жалко да споменавате баба ми в коментара си по този начин, защото и идея си нямате как е протекъл живота и и какви са и възгледите. И явно сте много скаран с математиката след като мислите, че всички възрастни хора гласуват автоматично за БСП. Може би не знаете, но пенсионерите в България са към 2,5 милиона. На изборите от 2005 всичките гласове за КБ са по-малко 1,2 милиона. Така че като цяло, съдейки по коментара ви, сте доста заблуден. Включително и за ролята на малките партии в политиката - пример който може би лесно ще разберете - ДСБ.

    ОтговорИзтриване
  14. Зелените привличат следните групи:
    - за пръв път гласуващи, 18-21 годишни;
    - пропуснали избори досега, 20-30 годишни;
    - бивши гласоподаватели за сините, дето няма да повторят никога!!! (като мен).

    Що решихте, че Зелените крадат гласове от Сините? Първо, не крадат, те са си техни! Зелените виждания и зеления начин на живот си имат почитатели.

    Ако ги нямат зелените, техните няколко процента просто отиват към негласуващите. Знаете ли колко от хората под 30 гласуват? Нали СДС и ДСБ имате пари за социолози, за разлика от зелените http://www.zelenite.bg/donations.html ? Под 20% !!!

    Зелените просто връщат разочарованите и апатичните обратно в изборите, връщат ги във войната с тройната коалиция. Сините ми трябвало да подкрепят това движение. Вместо това - типични БКП номера.

    ОтговорИзтриване
  15. Въпросът тук, според мен, е един:

    Дали гласовете дадени за Зелените няма да "изчезнат" ако не достигнат 4% бариера и по този начин да направят услуга на БСП+ДПС ???

    ОтговорИзтриване
  16. Ще изчезнат да. Яко дим. Затова е и тази статия, защото Зелените вече имат подкрепата на много от младите хора, на които им е писнало от цялата политическа система и би било по-добре тези, които още се колебаят да гласуват за тях отколкото за някой който вече си е осигурил представителство.

    ОтговорИзтриване
  17. Долна била статията!
    Вече е долно човек да разсъждава по тези въпроси и да споделя разсъжденията си в Интернет!
    Г-н Йорданов, ще Ви кажа какво е мерзко - предизборните ви номера например с депозита.

    ОтговорИзтриване
  18. Сините чугуни пълнят нета с нападки, извъртания на факти, манупилации и клевети. Интересно защо срещу Зелените? Що не нападате БКП, ДПС, Лидер, Напред, нещо?...

    Седесарските доводи са твърде недемократични според мен - само ние сме, други няма; който не е с нас е с комунистите; който не е син фанатик, значи е е Азер Меликов и е напарвил сайта бойкостов; не гласувайте за зелените, ще разпилеете гласовете; само за нас гласувайте, ама не щото сме готини, ами щото инак ще се разпилеят гласовете; дайте да съберем всички гласове в една партия; тъпо е да се гласува за повече от една партия, разпиляване е, дайте само за една Партия да гласуваме, ако може с 97,5%; ама как може да агитираш, значи, за друга партия освен за сините, ти си Азер Меликов значи! - и прочее.

    Плурализъм? Демокрация? Свобода на мнението? Тва забравихте ли го? Нали сте съюз на "демократичните" сили, ужким?

    "Забранено е да имате мнение, различно от син фанатизъм!!! Това е мислопрестъпление!!!" - ей тва е същината на тия аргументи.

    ОтговорИзтриване
  19. Съгласен съм. Но то това е зле за тях самите и за тяхната кауза. Хората не са толкова тъпи и не се хващат на въдици от сорта "Ние сме добрите". То хубаво на пръв поглед сте по-добри от сегашните ама на дела напоследък не го доказвате.

    ОтговорИзтриване
  20. С цялото си уважение към автора на статията, работя в голяма социологическа агенция, повярвайте ми, не сме чак толкова зле, да правим електорално проучване по телефона...Ако зелените имаха и малък шанс да вкарат евродепутат или да влезат в парламента, аз щях да съм най-щастливият да обявя добрата новина. Уви, още е рано за това...Необходими са ни още няколко години активна дейност, ограмотяване и извънпарламентарно съществуване за да можем да влезем в парламента...Затова, моят избор на тези избори е синьо.

    ОтговорИзтриване
  21. Разбирам аргументите ти. Би ли дал подробности около методиката, която използвате. И ако не е тайна - коя е социологическата агенция, за която работиш?

    ОтговорИзтриване