неделя, 22 март 2009 г.

За начало

Това е блог, в който ще публикувам добри (според мен) идеи за превръщането на България в страна, от която младите хора да не искат да се махнат.

Идеята за блога се зароди през март 2009, когато разочарованието ми от системата (разбирай политическа, обществена и пр.) достигна висоти, които не подозирах че съществуват. Започнах да се питам какво още правя тук? Успоредно възникна и въпроса с какво мога да променя нещата? С протести явно не става. Поне не и докато много от хората не са започнали да гладуват (а те не са, както беше зимата на '96-'97). Единствения друг механизъм, по който граждаското ни общество би могло евентуално, може би, при щастливо стечение на множество обстоятелства, да промени нещо в работещата за себе си държавна машина е чрез избори. Или, дано доживея да видя - национален референдум.
Това обаче са механизми, които могат да сработят само ако всички, на които ни е писнало, излезем и гласуваме. Да, знам че всички политици са маскари и гледат да се нагушат колкото могат, но когато не направиш избора между по-малкото и по-голямото зло, обикновено ти се случва второто и следващия избор пред който се изправяш е още по-неприятен.

Та амбициозната цел на този блог е точно тази - да мотивира хората, които искат системата да се промени да го направят по начина предвиден в самата система, бавно, трудо и несигурно или с други думи - еволюционно. Защото просто още не сме нация способна на революции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар